Logo Logo
Jak funguje lávová lampa?
  • 30.12.2021
  • lávová lampa,

Lávová lampa je oblíbenou dekorací domácností. Kromě uklidňujícího pohybu oleje ve vodě nepoužívá toxické chemikálie k vytváření světla, takže do vašeho domova nepřidá žádné toxiny ani nepřispívá ke globálnímu znečištění. Jak si dokážete představit, lávová lampa je stále populárnější po celém světě, protože si lidé uvědomují, jak jsou pohodlné a příjemné. Přesně proto se podíváme v našem článku na to, jak lávová lampa funguje.

Jak vybrat lávovou lampu

Jak funguje lávová lampa?

Nejprve se podíváme na to, co je vlastně lávová lampa, z jakých se skládá částí a jaké se pro její výrobu používají materiály. Následně se již podíváme na to, jak funguje lávová lampa, k čemu přidáme návod k použití lávové lampy. Na závěr se podíváme na to, jaké typy lávových lamp vlastně na trhu naleznete a na co myslet při koupi nové lávové lampy. Pojďme na to!

Co je lávová lampa?

Lávová lampa je typ lampy, která se vyrábí z přírodních materiálů a nejběžnější typ lávové lampy je vyroben z druhu vulkanického skla zvaného obsidián. Existují také různé typy lávových lamp, včetně těch, které jsou vyrobeny ze soli, křišťálu nebo kamene. Všechny mají různé vlastnosti a výhody. Lávové lampy mají mnoho terapeutických vlastností, včetně pomoci ke zlepšení duševní zdraví, soustředění a energie. Mohou také pomoci zlepšit kvalitu spánku a zmírnit stres.

Lávová lampa LOLLIPOP

Abyste ze své lávové lampy vytěžili maximum, tak je důležité se o ni starat a vědět, kdy je potřeba ji vyměnit. Lávové lampy mají typicky životnost kolem 25 let, což znamená, že lampa může ztratit svou plnou sílu a výkon během této doby. Abyste ze svých lávových lamp vytěžili maximum, je důležité je často čistit a dobíjet. Můžete to udělat tak, že je alespoň jednou za měsíc necháte na pár hodin na slunci.

Funkce lávové lampy

Je to velmi účinné a zdravé osvětlení, protože lávová lampa produkuje infračervené záření. To je pro tělo mimořádně přínosné, protože pomáhá odstraňovat toxiny a škodliviny. Proto je lávové osvětlení využíváno zejména při fyzioterapii a k podpůrným terapiím.

Nejčastěji se lávová lampa skládá z elektrického svítidla, do kterého se připojuje eliptický keramický nebo plastový talíř. V horní části je umístěn měděný drátek, který se pod vypínačem zapínání spojuje s el. kabelem. Na talíři je vyfrézováno mnoho otvorů ve tvaru čtverců, do kterých se položí kusy soli, popela nebo jiného antiseptického materiálu. Potom pouze stačí propojit světelný zdroj s el. sítí a lampa bude fungovat. Funguje na základě zahřívání vosku, který se vznáší v oleji nebo ve vodě.

Návod na použití lávové lampy

Při použití lávové lampy pečlivě dodržujte pokyny od výrobce. Prvním krokem je naplnit základnu lampy vodou, dokud nebude plná asi ze dvou třetin. Dále do vody přidejte požadované množství oleje. Nakonec navrch přidejte vosk (lávu). Ujistěte se, že nepřidávejte příliš mnoho vosku najednou. Je v pořádku, že část lávy zůstane po nalití na dně, ale měla by být většinou nahoře.

Nyní můžete rozsvítit lampu a sledovat, jak v průběhu času září a hraje barvami. Voda nakonec stoupne do trubice a rozpustí více vosku shora. Tento proces může trvat od několika minut do několika hodin v závislosti na tom, jak velké množství vosku bylo přidáno, jak horká žárovka se používá a jaká je teplota okolí. Pokud není dostatek místa pro veškerou lávu uvnitř trubice, mohou se některé kousky odlomit a zůstat v základně lampy, dokud se nerozpustí nebo neodstraní.

Lávová lampa DOVCE

Typy a druhy lávových lamp

Lávové lampy se vyrábějí ve dvou základních typech, a to v podobě klasické tubovité lampy a koule. Koule je poměrně novým typem lávové lampy, který se začal vyrábět v posledních letech. Klasická lávové lampy naleznete ve formě vysoké tuby se stojanem. Lávové lampy se vyrábějí z nejrůznějších materiálů a v různých provedeních, aby bez problému zapadly do interiéru. Na trhu tak naleznete lampy ze skla s kombinací ze dřeva, broušené oceli a dalších materiálů.

Na co myslet při koupi nové lávové lampy?

Vždy je důležité vědět, zda si koupíte lávovou lampu s měničem barev nebo lávovou lampu bez měniče. Rozdíl mezi nimi spočívá ve životnosti a efektu. Např. pokud potřebujete uplatnit osvětlení do malých prostor, doporučuje se lávová lampa neměnící barvy. Je levnější a přitom výkonná, neboť nedochází k podstatnému zhoršení životnosti lampy.

Měniče jsou určeny pro komerční prostory (hotely, restaurace, obchod). Pokud si chcete udělat osvětlení do velkého prostoru (obchod, komerční centrum), doporučuje se měnič. Díky němu dosáhnete plynulé proměny barev a správné efektivnosti obrazovky. Ve srovnávači decorise.cz naleznete širokou nabídku lávových lamp s různými funkcemi pro domácnost i pracoviště v kanceláři. Dalším aspektem, na který je dobré myslet při odchodu za novou lávovou lampou je materiál stínidla a ochranný skleněný oblouk. Jelikož se bude ohřívat plamen, je dobré ho chránit skleněnými částmi včetně samotného svítidla.

Stínidlo by se nemělo dotýkat plamene, proto je vhodné kouřovod chránit plastovou tyčí, nikoliv sklem. Ochranný skleněný oblouk má zajistit co největší ochranu před poškozením lampy a vznikajícím popáleninám na rukou pomocí malých koleček umístěných pod lampa. Využijte také možnosti doplňku, který vám umožní pečlivě si nastavit intenzitu ohně z lávové lampy.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Lávová lampa je velmi oblíbeným designovým doplňkem domácností, hotelů i kancelářských prostor, který navozuje příjemnou atmosféru a nevšední zážitek vznikající ze hry barev a plovoucího vosku uvnitř lampy. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte, jak lávová lampa funguje a jak si ji správně vybrat!