Logo Logo
Jak vybrat LED žárovku?
  • 28.12.2021
  • žárovka, LED žárovka,

Jak vybrat LED žárovku? Jaké jsou další důležité kritéria pro její výběr? Jak se liší typy LED žárovek a jak se zvolit ten nejvhodnější pro svou potřebu? Jak často máte opravdu možnost si takovouto velmi oblíbenou technologii pohlédnout, protože je to skutečně nesmrtelný trend. Jak na toto téma nahlédnout a rozhodnout se správně?

Jak vybrat LED žárovku

Jak vybrat LED žárovku?

LED žárovky jsou velmi oblíbeným typem světelného zdroje. Na trhu však naleznete různé druhy LED žárovek, které se liší paticí, tvarem, výkonem a dalšími vlastnostmi. Jaká jsou další důležitá kritéria při výběru nové LED žárovky? Jak vybrat LED žárovku, aby splňovala vaše nároky a nezklamala vaše očekávání? Jak se odlišují typy LED žárovek a jak vybrat ten nejvhodnější pro svou potřebu? Jak často máte možnost zkontrolovat a porovnat jednotlivé typy LED žárovek, protože je to skutečně nesmrtelný trend? Na to se podíváme v našem článku!

Patice a závit

Nevíte, že žárovky se řadí do šesti základních kategorií? Je to žárovka s žárovkou iontovou, žárovka halogenová, žárovka žlutá, žárovka zelená, žárovek LED a žárovek E27. Jednoznačně nejdůležitější vlastností žárovek je typ nosné patice, který určuje, jak žárovku zapojit. Žárovky se prodávají ve čtyřech základních závitech: E14, E27, GU10 a MR16. Další důležité kritérium při výběru žárovky je určení správného žárovkového závitu. Nejčastěji se prodávají žárovky E14, E27 a GU10.

Lucide LED žárovka G125 E27/8W/230V

Výkon žárovky

Jako u každého jiného spotřebiče, i u LED žárovek je důležitý výkon. Ten určuje, kolik světla žárovka vydává. Čím je vyšší výkon žárovky, tím je její světelný tok silnější. Žárovky s vyšším výkonem mají lepší světelné toky a lze je doporučit pro náročnější použití. Například žárovka s vysokým výkonem dokáže osvětlit celou obývací stěnu a šetřit energiemi i prostor mezi žárovku a stěnou.

LED kvalita světla a barva světla

LED žárovky používají řadu diodových typu LED (Light Emitting Diode). Tyto diody mohou šířit širší spektrum barev nebo širší škálu vlnových délek světla. Široké spektrum barvy může být o něco lepší při komunikaci a vytváření různých atmosfér, ale bylo zjištěno, že jemné rozdíly vodivosti modré a zelené diodovy řady dělá žlutá barva žárovky nepříjemnější. Širší škála vlnových délek světla vede k lepšímu rozložení světelného toku, což naznačuje, že žárovka s vyšším výkonem a širokým spektrem barvy by mohla být použita pro osvětlení interiérů.

Úhel záření

Další důležité kritérium pro výběr LED žárovky je úhel záření. Žárovka s širokým úhlem záření se hodí pro široké světlo. Žárovka s úhlem záření šesti stupňů se hodí pro široký úhel šíření světla v širokém spektru barev, ale žárovka s vyšší úhlovou korekcí odrážející (90°) vypadají lépe jako žárovky s úhlovou korekcí minulých LED žárovek (20°-30°). Žárovky širokého úhlu záření jsou žárovkami širokého spektra barev kromě bílé. Žárovka s vysokým výkonem a širším podsvětlením je vhodná do přepínacích světel, na stropní ozdoby a podobně. Ať už se vám zamlouvá jakýkoliv typ LED žárovky, tak vám doporučujeme navštívit srovnávač decorise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku žárovek a dalších typů osvětlení.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Při výběru žárovky je tak důležité myslet na pár základních principů, na které je třeba před výběrem pomyslet. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte, jak na to!