Logo Logo
Jak vybrat venkovní osvětlení
  • 05.11.2021
  • venkovní osvětlení,

Vracíte se v noci z oslavy domů a už z dálky vidíte krásně nasvětlený chodník, rybník a nástěnné osvětlení vašeho domu. Venkovní osvětlení je součást venkovní dekorace i venkovního vybavení. Pokud rádi trávíte na zahradě dlouhé večery, tak je například po tmě dobré vědět, kam šlapete. Na co si však dát při výběru venkovního osvětlení pozor? To se dozvíte v našem článku!

Venkovní osvětlení

Jak vybrat venkovní osvětlení

Projdeme si základní parametry a faktory, na které byste měli před pořízením venkovního osvětlení myslet. Hlavními budou samozřejmě volba osvětlení, umístění a ovládání osvětlení. Z toho následně vybruslím do vlastností samotného osvětlení včetně designu. Pojďme na to.

Umístění

Umístění venkovního osvětlení je jedním z hlavních faktorů, protože z něho vyplývá, co za typ osvětlení budete vlastně kupovat? Bude to nástěnné venkovní osvětlení, které bude svítit na chodníček podél domu nebo potřebujete nasvítit terasu? Je tedy třeba myslet na osvětlení a intenzitu, jakou při osvětlení daného místa potřebujete. Jistě budete potřebovat silnější světlo na svícení před garáží než k osvětlení chodníku. Nesmíte ani zapomenou na venkovní dekorativní osvětlení, které se používá například při Vánocích či jiných svátcích.

Ovládání

Dalším důležitým faktorem je ovládání osvětlení. Hodně se to bude odvíjet od možností napájení z elektrické sítě. Máte tedy na výběr, jestli chcete osvětlení manuálně vypínat a zapínat nebo se pustíte do mírně složitějších systémů. Řešením mohou být čidla pohybu, které světlo rozsvítí právě v reakci na pohyb. Čidla mohou snímat také množství světla od slunce a podle toho zapínat či vypínat světlo. Takto naprogramované světlo může reagovat i postupným rožínáním či stmíváním. Když už jsme u programování, tak můžete naprogramovat i určité časy pro stmívání a zapínání. U chytrých domácností můžete venkovní osvětlení ovládat i pomocí aplikací v mobilním telefonu či tabletu.

Venkovní lampa

Kvalita

Kvalitní venkovní osvětlení se pozná z vícero parametrů. Pro naše účely si uvedeme 3 základní, a to je index podání barev – CRI, voděodolnost – IP, spotřeba energie – Watt. Tyto parametry však neplatí pouze pro venkovní, ale pro všechny typy osvětlení. Pojďme se podívat na index podání barev (CRI), který hodnotí věrnost barevnému vjemu ze světelného zdroje v porovnání s barevným vjemem ze slunečního světla. Ve zkratce řečeno, jak věrné jsou barvy světla. Hodnocení probíhá na stupnici od 0 do 100 s tím, že 0 na stupnici znamená nerozeznatelnost barev. Hodnota 100 je naopak, že světlo má přirozené barvy.

IP krytí je dalším ze zmíněných parametrů a určuje voděodolnost, odolnost vůči prachu a jiných nečistot. Jako příklad můžeme použít světlo s indexem IP 20, které je vhodné pouze pro použití v interiéru. Světlo s indexem IP 65 je naopak vhodné jako venkovní osvětlení, protože je odolné vůči prachu, nečistotám, přímému dešti i slunci.

Než se pustíme do Wattů, tak se musíme podívat na další veličinu. Spotřeba energie je totiž jedna věc, ale svítivost je další. Ani svítivost však nebudeme řešit, ale budeme řešit světelný tok, který se uvádí v lumenech. Je to veličina pro světelnou energii podmíněné mnoha faktory. Abyste tak zjistili skutečnou spotřebu vašeho venkovního osvětlení, tak hodnotu světelného toku vydělte celkovým příkonem. Oba parametry byste správně měli u světla najít. Pokud je nenaleznete, tak se nejedná buď o kvalitní osvětlení nebo o kvalitního prodejce. Nicméně touto rovnicí získáte skutečnou spotřebu ve Wattech. 

Jestliže hledáte kvalitní venkovní osvětlení, tak doporučujeme navštívit srovnávač decorise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku různých modelů od nástěnné osvětlení, přes zahradních lamp až po osvětlení chodníků a rybníků. 

Úsporné osvětlení

Když už je řeč o spotřebě energie, tak máte možnost zvolit jedno z úsporných osvětlení. Ihned jistě všechny napadne LED osvětlení, které rozhodně mezi úsporné typy osvětlení patří. Dalším a velmi praktickým řešením je solární osvětlení, které přes den sbírá pomoci solárního panelu světlo a díky integrovanému akumulátoru dokáže přes noc svítit.

Design

Dostáváme se k estetické části venkovního osvětlení. Ta je plně ve vaši režii, ale měli byste se rozhodně řídit stylem zahrady a rodinného domu. Nemusíte mít strach, že si žádné nevyberete, protože výrobci nabízí venkovní osvětlení pro všechny styly bydlení.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si prošli na co se zaměřit při výběru nového venkovního osvětlení. Jistě jste nejpozději poznali, že design opravdu není všechno a existuje pár základních faktorů, na které musíte myslet. Jsme však jistí, že nyní už víte, jak vybrat venkovní osvětlení!