Logo Logo
Jak vybrat ventilátor do koupelny
  • 24.01.2022
  • ventilátor do koupelny, koupelnový ventilátor,

V dnešní době lze ventilátory do koupelny nalézt v nejrůznějších velikostech a vlastnostech, a proto je důležité, abyste si našli čas a našli perfektní koupelnový ventilátor přímo pro vaši koupelnu. Přesně na to jsme se podívali v našem článku.

Jak vybrat ventilátor do koupelny

Jak vybrat ventilátor do koupelny

Pokud jde o koupelnové ventilátory, existuje několik věcí, které musíte před nákupem zvážit. Nejdůležitějším faktorem je velikost ventilátoru. Chcete se ujistit, že ventilátor je dostatečně velký, aby správně větral koupelnu. Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je instalace. Některé ventilátory jsou dodávány s veškerým hardwarem, který potřebujete k instalaci, zatímco jiné vyžadují další díly, které je třeba zakoupit samostatně. O tom a mnohem více se dočtete v následujících kapitolách. Pojďme na to!

Rozměry

Koupelnové ventilátory jsou k dispozici v různých velikostech, takže je důležité vybrat ten správný pro vaši koupelnu. Velikost koupelny určí, kolik vzduchu musí ventilátor pohybovat, aby účinně odváděl vlhkost a zápach. Chcete-li zjistit, jakou velikost koupelnového ventilátoru máte pro svou koupelnu zvolit, tak si spočítejte objem vzduchu, který se musí ve vaší koupelně posunout za minutu. Ten zjistíte vynásobením délky x šířky x výšky koupelny. Průtok by měl být 7krát vyšší, než je objem koupelny. Bude tedy platit tato formule:

  • 4 m (délka) x 3 m (šířka) x výška 2,4 m (výška stropu) x 7 (koeficient) = 201,6 m3

Z našeho příkladu vyplývá, že pro tuto koupelnu je vhodný ventilátor o průměru 125 (120) mm. Všechny hodnoty k průměrům ventilátorů naleznete u výrobce. Je však důležité vědět, jak k nim vypočítat objem koupelny.

Instalace a umístění

Instalace koupelnového ventilátoru je důležitým úkolem, kterému může v určitém okamžiku čelit mnoho majitelů domů. Koupelnový ventilátor lze nainstalovat na několik různých míst a každé z nich má své pro a proti. Stropní ventilátory jsou nejčastějším typem koupelnových ventilátorů, ale stále větší oblibě se těší také nástěnné ventilátory. Jednou z hlavních výhod stropního koupelnového ventilátoru je, že může efektivně pomoci odstranit vlhkost z místnosti, což může pomoci zabránit tvorbě plísní a plísní. Stropní ventilátory však mohou být náročné na instalaci, a navíc mohou být nevzhledné. Nástěnné koupelnové ventilátory se instalují mnohem snadněji než stropní a jsou také méně viditelné. Ať už se vám líbí kterýkoliv typ koupelnového ventilátoru, tak vám doporučujeme navštívit srovnávač decorise.cz, ve kterém mimo jiné naleznete širokou nabídku všech druhů ventilátorů. 

Koupelnové ventilátory, které se instalují na stěnu, však nejsou v porovnání tak efektivní, co se táče odstranění vlhkosti z koupelny. Koupelnové ventilátory namontované na stěně mohou být navíc náchylnější ke kondenzaci a problémům souvisejícím s ucpáváním. V některých domech jsou koupelnové ventilátory instalovány spíše v podkroví než uvnitř koupelny. To je poměrně běžná praxe v domácnostech, které nemají koupelnu v prvním patře. Koupelnové ventilátory namontované v podkroví však mohou být obtížně přístupné pro čištění a opravy. Navíc se může velmi snadno stát, že se tyto tak padnoucí koupelnové ventilátory ucpou, což může výrazně snížit jejich účinnost.

Koupelnové ventilátory by měl vždy instalovat profesionální instalatér, protože existuje mnoho důležitých bezpečnostních problémů, které je třeba vzít v úvahu při instalaci ventilátorů do koupelny. Například koupelnové ventilátory by měly být instalovány alespoň 15 cm od stropu koupelny. Pokud nejsou koupelnové ventilátory správně nainstalovány, mohou potenciálně spadnout a způsobit zranění nebo značné škody.

Hladina hluku ventilátoru v koupelně

Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje hladinu hluku koupelnového ventilátoru, je typ ventilátoru, který je instalován. Stropní ventilátory jsou obvykle hlasitější než ventilátory na stěně. Nejhlasitější pak jsou obvykle podkrovní ventilátory. Samozřejmě velkým faktorem je rychlost chodu ventilátoru, ze kterého vyplývá, že čím je chod ventilátoru rychlejší, tím je hlučnost vyšší.

Elkov Koupelnový ventilátor

Dalším faktorem, který ovlivňuje hlučnost koupelnového ventilátoru, je jeho vzdálenost od stropu koupelny. Koupelnové ventilátory, které jsou namontovány blíže ke stropu, bývají hlasitější než koupelnové ventilátory, které jsou namontovány dále od stropu. Existuje také řada způsobů, jak snížit hlučnost koupelnového ventilátoru. Jedním ze způsobů, jak snížit hlučnost koupelnových ventilátorů, je jejich instalace na stěny. Koupelnové ventilátory namontované na stěně obvykle nejsou tak hlasité jako ventilátory, které jsou instalovány ve stropě nebo v podkroví.

Dalším způsobem, jak snížit hladinu hluku koupelnového ventilátoru, je instalace koupelnového ventilátoru s tiššími lopatkami. Koupelnové ventilátory s pogumovanými nebo pěnou potaženými lopatkami jsou obvykle mnohem tišší než koupelnové ventilátory, které mají standardní kovové lopatky. Dalším faktorem, který ovlivňuje hlučnost koupelnových ventilátorů, je jejich stáří. Starší koupelnové ventilátory bývají hlučnější než koupelnové ventilátory, které jsou novější, protože části a motory koupelnových ventilátorů se postupem času pomalu zhoršují.

Funkce ventilátoru do koupelny

Většina koupelnových ventilátorů přichází s řadou funkcí, díky kterým jsou efektivnější a pohodlnější. Funkce koupelnového ventilátoru může zahrnovat věci, jako je integrované osvětlení, ohřívače, senzory, detektory pohybu a další. Jednou z nejoblíbenějších funkcí koupelnových ventilátorů je integrované osvětlení. Integrované osvětlení může být velmi užitečné pro úkoly, jako je holení nebo nanášení make-upu. Kromě toho může integrované osvětlení také pomoci k tomu, aby koupelna vypadala jasnější a lákavější.

Další oblíbenou funkcí koupelnových ventilátorů je vytápění. Vyhřívané koupelnové ventilátory mohou být velmi užitečné v zimních měsících, kdy může být koupelna často chladná a nepohodlná. Vyhřívané koupelnové ventilátory mohou pomoci rychle vytopit koupelnu a zpříjemnit její používání. Mnoho koupelnových ventilátorů má také vestavěné detektory pohybu. Koupelnové ventilátory s detektory pohybu mohou pomoci šetřit energii, protože se zapnou pouze tehdy, když je někdo v koupelně.

Koupelnové ventilátory mohou být také vybaveny řadou různých senzorů. Ventilátory do koupelny se senzory vlhkosti jsou obvykle účinnější při odstraňování vlhkosti ze vzduchu v koupelně než ventilátory do koupelny bez těchto senzorů. Senzory detekující oxid uhelnatý jsou také velmi oblíbené u koupelnových ventilátorů, protože mohou pomoci snížit riziko otravy v důsledku úniku plynu. Další funkcí koupelnového ventilátoru, která se stává stále oblíbenější, je časový doběh koupelnového ventilátoru, který odsává po přednastavenou dobu.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Při výběru nového koupelnového ventilátoru je velmi důležité vědět pár vlastností. Hlavně pak průměr ventilátoru je snad nejdůležitějším parametrem, protože toto je kritérium ovlivňující to, jestli vás nový koupelnový ventilátor dokáže efektivně odvést vlhkost z koupelny. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte, jak na to.